Holistisch tekenen en schilderen


Holistisch betekent: met hart, hoofd en lichaam. De beelden komen naar boven door het lichaamswerk, een visualisatie, een geleide fantasie of meditatie die we van te voren doen. Tijdens het tekenen komen beelden uit het onderbewustzijn naar boven die via de handen op papier worden gezet. Door bepaalde vragen te stellen word je je bewust van wat de beelden en kleuren vertellen. Zo wordt tijdens het tekenproces het zelfhelend vermogen aangesproken.

Als Holistisch Tekendocent kan ik creatieve technieken inzetten om de tekenaar bewust te maken van wat er op dat moment bij hem/haar speelt en waar hij/zij mogelijk (onbewust) mee zit. Je hoeft absoluut niet te kunnen tekenen om hier waarde uit te halen. Wat en de manier waarop je iets tekent geeft inzichten in wat er in je onbewuste opgeslagen ligt en naar buiten wil komen.

Heb je interesse, wil je eerst even kennismaken of heb je een vraag? Dan kun je een berichtje sturen.

* Schilderij:  Zoektocht

Meditatief schilderen Stond hierbij in een park te schilderen in de rust. Voordat ik ga schilderen, helpt het om even rustig te gaan staan, in dit geval voor het schilderij waarmee ik bezig ben. Ik sluit me af van de omgeving, focus op mijn gevoel (en deels op mijn ademhaling, maar niet zo bewust) en ontspan mijn lichaam. Ik zak dieper in mijn lichaam, totdat er alleen maar ademhaling is. Een gevoel komt naar voren, er komen allerlei beelden en kleuren naar boven. Ik voel het in mijn lichaam. En dan ontstaat er bij me opeens een verlangen om mee te stromen, om creatief te zijn.
Dan ga ik schilderen. Zonder na te denken weet ik welke kleur ik wil pakken, waar ik ga beginnen en hoe ik te werk ga. Als ik er eenmaal in zit, dan ga ik er ook helemaal in op. Dan is er geen eindresultaat. Er is enkel een proces. Welke kleuren waar, klopt het gevoel dat ik op doek zet? Stroomt het zoals ik het voel stromen? Het beeld wat ik eerder in mijn hoofd had, kan deels veranderen, want door het te gaan doen wordt het proces duidelijker op het doek. Als ik stop klopt het beeld, de visualisatie bij het gevoel wat ik heb. Ik kan daarom ook nooit van tevoren zeggen wat het wordt.

Visualisatie Dit beeld kwam naar boven omdat ik werd geprikkeld door een ouder persoon en een kindje met een rugzakje om. Ze liepen in het park en het kindje klom over grote en kleine boomstammetjes en de oudere persoon liep er omheen. Dit beeld prikkelde mijn fantasie en de kleuren en de invulling kwamen als vanzelf. Visualisatie is het vertalen van een gedachte naar een beeld. Visualiseren kun je zien als denken in beeld. Alles wat een mens heeft gecreëerd, ontstond eerst in onze verbeelding. Visualiseren is iets in gedachten voorstellen.
Als ik zeg stel een paarse olifant voor, of denk aan een citroen. Dan krijg je daar een beeld bij. Je maakt beelden van je gedachten. Je eigen verbeelding. Sommige mensen beginnen met schrijven om hun gedachten te verbeelden, en sommige maken van hun gedachten beelden (beelddenkers). Beide manieren zijn de vrijheid van gedachten. Emoties die je beleefd kun je ook verwerken in een beeld. Simpel gezegd: dit is de vertalen van gedachten en emoties naar beeld.
Visualisatie doe je met je rechterhersenhelft. Met de linkerhelft van je hersenen vindt het logisch denken en ordenen van informatie plaats. In de rechterkant van je hersenen zijn er het verbeeldend, ruimtelijk denken en intuïtie. Door tekenen en schilderen is visualiseren een directe manier om meer in contact te komen met je rechterhersenhelft. Er zijn mensen die tijdens een visualisatie zeggen: ik zie niks of die weinig zien. Dan kan het zijn dat ze veel stress hebben. Om diep te ademen of te bewegen of wiebelen of gek te doen komt het losser. Veel van deze voorbeelden hebben we gedaan tijdens de opleiding en hierdoor gaat de creativiteit stromen. 

Geleide fantasie Dit is een werkvorm waarbij de begeleider aan de deelnemers in grote lijnen een verhaal vertelt. De deelnemers vormen tijdens dit verhaal hun eigen fantasieën, sfeer en beelden. Doordat de geleide fantasie in een langzaam tempo en met zo min mogelijk details wordt verteld, kan iedere deelnemer zelf het verhaal invullen.

Meditatie Het terugkeren in jezelf naar je eigen gevoel.  Bij je eigen gevoel komen. De stilte zoeken in jezelf voor een bepaalde tijd en zo je accu opladen. In ons drukke leven vinden we vaak niet de rust om te ontspannen en tot onszelf te komen. Om die reden starten steeds meer mensen met mediteren. We zijn meestal heel de dag bezig met denken en piekeren over werk, relaties, enz. 
En zo blijft het de hele dag doorgaan in je hoofd. Meditatie gaat niet alleen om je gedachten stop te zetten. Het is juist een fijne manier om gedachten te laten komen en gaan. Dat is waar meditatie om draait, je focussen op het hier en nu. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je beter om kunt gaan met gedachten en niet blijft piekeren.
Het helpt je uiteindelijk om rust te vinden.

Meditatie is een manier om stil te staan bij jezelf, bij wat je voelt en wat er werkelijk in je omgaat. Meditatie kan ook inzicht geven.

Als ik iemand nu kort uitleg zou moeten geven wat een meditatie is, dan zou ik zeggen: 
In stilte gefocust je aandacht ergens op richten. Terugkeren in jezelf.
Het naar binnen keren en je gedachten loslaten.